Thursday, January 14, 2010

New Year resolution

This year is going to be really challenging for me. Two important things are awaiting us: we are moving to a different country and travelling to Buenos Aires for 3 months with the focus on developing as a teacher and dancer. My mind's already very busy and that's why I decided not to challenge myself anymore with numerous New Year resolutions. I commited only to one - I decided to bake sweet things (cakes, pastries etc.) only once a week. Inspired (among others) by Patrycja's blog and her post on sugar I felt there's too much sugar in my diet and I didn't feel well with it. I'm far away from any extreme - I'm not going to resign from sugar, the goal is simply to cut back on the quantity. I cook daily with lots of vegetables and non-refined products, and in general, I think that our diet is very healthy apart from the sweets I'm baking. Some time ago I started to cut the amount of sugar in the recipes and it turned out that you usually need half the amount of sugar in the recipe to enjoy the sweetness and without any harm to the taste. Still, I'm a crazy baker and I could bake daily, so even with the lower amount of sugar it was still quite a lot in terms of frequency...

To sum up: In 2010, for the sake of my wellbeing I'm going to bake sweets only once a week.
Observation no 1: This makes choosing the recipe more exciting and baking the cake even more enjoyable...
Observation no 2:  I had to find a vent for my baking passion so instead I will bake bread and savoury tarts - planning to bake a tart with beetroots and Russian bread this weekend :)

Today I would like to share with you the triple-almond cheesecake that I baked last weekend. I barely managed to save this one piece to take a picture of it :)



Italian Baked Almond Cheesecake
Recipe comes from a special edition of "Delicious" magazine - "Wicked Desserts".

Serves 8. One 20cm non-stick springform cake tin.
Preparation: 15 minutes.
Baking: 45 - 50 minutes.
Chilling: over 1 hour.

Base:*
200g amaretti biscuits, crushed
50g unsalted butter, melted

Cheesecake:
500g ricotta
250g tub mascarpone
1 vanilla pod, split lengthways and seeds scraped or sugar with real vanilla
125g golden caster sugar
100g ground almonds
2 tablespoons cornflour
3 large free-range eggs
grated zest of one lemon

Decoration:
handful of flaked almonds
icing sugar for dusting
whipped cream

1. Preaheat the oven to 180°C/fan 160°C/ gas 4. Mix the crushed biscuits with the melted butter, tip into the base of a 20cm non-stick springform cake tin lined with baking paper. Press down firmly in an even layer with a spoon. Chill for 10 - 15 minutes.
2. Meanwhile, beat the ricotta, vanilla seeds, sugar, mascarpone, almonds, cornflour, eggs and lemon zest together in a bowl with an electric mixer until smooth. Pour into the prepared tin and scatter with the part of the flaked almonds.
3. Bake for 45 - 50 minutes until golden, set in the center but still a bit wobbly. Turn off the oven, open the door and leave the cheesecake inside to cool completely. Chill for a further hour or more. Remove from the tin and serve with icing sugar, remaining flaked almonds and some cream, if you like.

* In case you don't have amaretti biscuits you can do the base with these ingredients:
200g wholegrain Digestive biscuits
50g unsalted butter, melted
1 tablespoon Dutch cocoa
2 tablespoons amaretto liqueur or almond aroma

10 comments:

  1. Ja bardzo lubie piec,ale nawet co tydzien to za czesto. Maz sie buntuje, ze za duzo slodyczy w mamy w domu i potem nie moze sie oprzec...Niestety dlatego ograniczam sie teraz do pieczenia raz w miesiacu :( I tak samo jak Ty przezucam sie od jutra na chleb!

    ReplyDelete
  2. Tak, tak! Dokładnie jak napisałaś.
    Z cukrem jak z solą, używasz mniej i okazuje się, że nie potrzebujesz więcej.
    Bardzo mi miło, że post o cukrze się przydał:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    P.S. A w ogóle to dlaczego ja tu wcześniej nie trafiłam,hmm...

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam takie serniki!
    Powodzenia w realizowaniu planów!

    ReplyDelete
  4. Jestem tu po raz pierwszy i bardzo mi sie tu podoba :) Sernik wyglada swietnie. I nie dziwie sie, ze tak szybo zniknal :)

    A wiesz, ze ja tez postanowilam piec tylko raz w tygodniu? I sprawia mi to jeszcze wieksza frajde. I nie pieke juz byle czego tylko same pysznosci :))

    Pozdrawiam cieplo.

    ReplyDelete
  5. Mirosix: Planuje wlasnie zalozenie bloga, na którym będę opisywac przygody początkującego piekarza (czyli mnie) ;) :) Szczerze mówiąc - porównując słodkości i świezo pieczony chleb na zakwasie, to chlebowi nie mogę się oprzeć jeszcze bardziej niz słodkościom... na jednej kromce rzadko się kończy ;)

    Patrycja: Cieszę się, że jednak trafiłaś - blog jest świeży, prowadzę go dopiero od listopada. Twoj post o cukrze jak i inne o zdrowym odżywianiu są nieustającą inspiracją... przymierzam się do Kuchni Pięciu Przemian od jakiegoś czasu... ale chyba pierw poczytam więcej :)

    Anna Maria: dziękuje :)

    Majka: Witaj serdecznie :) To prawda - jak się piecze raz w tygodniu, to już nie ma miejsca na byle co, to musi być najlepszy przepis i coś naprawdę pysznego.

    Dziękuje za komentarze! :)

    Misia

    ReplyDelete
  6. Zajrzyj do mnie - obgadałam Cię:-)

    ReplyDelete
  7. Anna Maria: już zerknęłam i bardzo bardzo dziękuje :) Po angielsku powiedziałabym "it made my day" :)

    ReplyDelete
  8. Sernik wygląda obłędnie!
    A co do cukru, to też mam obsesję na punkcie ograniczania jego ilości w słodkich przepisach - chociażby miało to być kilka dkg, to i tak zawsze daję mniej niż w oryginalnej recepturze :) Pozdrawiam i życzę udanej realizacji wszystkich noworocznych planów :)

    ReplyDelete
  9. Wspanialy sernik Misiu!
    Do cukru mam taki sam stosunek jak Ty obecnie :) Obcinam jego ilosc praktycznie wszedzie od bardzo dawna i pieke najczesciej raz w tygodniu, czasem rzadziej...
    Cukier to naprawde nic dobrego dla nas :/
    Dzis po raz pierwszy natknelam sie na stewie w proszku i w pastylkach, wiec moze bede niebawem eksperymentowac ;)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete